중소벤처기업부(이하 중기부)는 장수 소상공인성공모형(모델) 확산을 위한 백년가게 104개사와 백년소공인 67개사를 선정했다고 지난 10일 밝혔다.
업종별로 보면 백년가게는 음식점 73개, 도소매 17개, 서비스 14개사가 선정됐고, 백년소공인에는 기계·금속 17개, 식료품 13개, 의류업 8개, 인쇄 3개, 기타 26개사가 포함된다. 올해 선정업체를 포함해 전국의 백년가게는 1262개사, 백년소공인은 807개사로 늘었다.
중기부는 “백년가게와 백년소공인은 업력, 경영철학, 제품·서비스뿐만 아니라 가업 승계, 사회공헌 등 다양한 부문을 종합적으로 평가해 선정한다”라고 설명했다.
중기부의 백년가게 육성사업은 업력이 30년 이상 된 소상공인 및 소·중기업을 대상으로 하며, 100년 이상 존속·성장할 수 있도록 육성하고 성공 모델을 확산하기 위한 사업이다. 백년소공인은 한 분야에서 15년 이상 경영을 하고 있는 우수 소공인을 대상으로 한다.
백년가게와 백년소공인으로 선정되면 현판과 성장 스토리가 담긴 이야기판(스토리보드)을 지원받고, 온라인 판로 및 시설 개선 등 성장지원사업을 신청할 수 있다. 온라인 판로 지원사업을 통해 입점 지원, 실시간 방송판매(라이브커머스) 등 온라인 진출 관련 기초교육부터 입점판매 전반에 대한 전문가 지원을 받을 수 있다.
올해부터는 지속 가능한 백년가게·백년소공인 혁신 성장을 지원하기 위해‘ 선도형(재지정)’을 신설해 지원금액을 상향했고, 지능형(스마트)오더·디지털맞춤형광고(사이니지) 등 지능형(스마트)기술 도입과 가맹점화(프랜차이즈화) 지원 등 지원 내용도 확대했다.
이번에 선정된 백년가게는 역사가 살아 숨 쉬고, 과거와 현재를 잇는 지역 대표 명소가 전국 대표 명소로 거듭날 것으로 기대된다.
먼저 강원 춘천시에 소재한 ’이디오피아 집(벳)‘은 1976년 4월에 창업해약 반세기 가까이 영업을 이어가고 있다. 2대에서 3대째 가업 승계를 앞둔 만큼 춘천을 대표하는 카페로 통한다. 매년 10월 커피축제행사를 통해 수익금 전액을 에티오피아에 기부하고 있다.
경기 광주시에 있는 ’용마루‘는 3대째 가업 승계를 거쳐 남한산성에서 운영 중인 닭요리 전문점으로, 오랜 전통기술을 이어받아 보리쌀을 이용해 직접 담근 된장과 고추장이 별미이다. 특히 용마루백숙 밀키트를 제품화해 전국 어디서나 노포의 대를 이은 진정한 손맛을 느낄 수 있다.
경남 남해군에 있는 ’재두식당‘은 56년의 업력을 가지고 있다. 업체만의 노하우가 담긴 조리 방법으로 냄새가 나지 않는 멸치쌈밥의 멸치찌개가 별미이며, 직접 개발한 시금치 분말 가루로 시금치밥을 지어 제공하고 있다.
이번에 선정된 백년가게 중 서울에 소재한 음식점은 7곳이다. 서울 강남구의 ‘미로정’은 업력 25년의 부대찌개 전문점으로 어머니가 창업해 아들이 물려받아 2대째 업을 이어가고 있다. 한우 뼈로 우려낸 국물과 남해안 다시마와 야채로 만들어낸 송탄식 부대찌개에 쑥갓 등을 가미한 파주·문산식으로 맛을 차별화했다.
서울 강남구에 있는 ‘베이징덕’은 업력 21년의 중식집이다. 북경오리구이가 생소하던 시절 국내에 선도적으로 소개했다는 자부심을 이어가고 있는 가게다. 서울 관악구의 ‘오첨지’는 지난 30여 년간 오삼불고기를 비롯한 오징어 요리에만 집중해 왔다. 현재 딸이 물려받아 2대째 어머니의 비법과 정성을 이어가고 있다.
또한, 서울 광진구의 ‘능동아구탕’(업력 37년), 서울 송파구의 ‘송가네 감자탕’(업력 20년), 서울 양천구의 ‘홍농숯불갈비’(업력 29년), 서울 종로구의 ‘용금옥’(업력 39년)이 이번에 백년가게로 선정됐다.
이번 중기부가 선정한 백년가게에는 본지가 한국잡지협회 지원을 받아 제작한 시리즈 '고고가게' 기획 기사에서 소개된 ‘지동관’, ‘사리원면옥’, ‘오뎅식당’ 등 노포들이 다수 포함돼 눈길을 끈다.
※ 본 기획 취재는 (사)한국잡지협회의 지원을 받아 작성되었습니다. 그동안 '브라보 마이 라이프' 매거진과 온라인 기사를 통해 만났던 '고고가게' 시리즈를 해외 독자 분들을 위해 영문 버전으로도 준비했습니다.
‘Gogo' has several meanings such as old, elegant and outstanding. Let's take a visit to a famous restaurant that perfectly fits this expression, 'Gogo Eateroes'. It's easy to select and find just near the subway, let's shout 'go-go'.
●Incheon & Gyeonggi Story●
#1 Since 1946, Gyeongin Noodle House(경인면옥)
Ham Yong-bok, the first generation owner from Pyeongan-do Province, opened Gyeongin Noodle House after inheriting Pyeongyang Cold Buckwheat Noodle recipe from his eldest brother who had run a cold buckwheat noodle house. The business was inherited to his son, Ham Won-bong, and subsequently to his grandson, Ham Jong-uk who is the third owner. In fact, Gyeongin Noodle House was born even before Ham Jong-uk was born.
"Originally, it was a rice soup restaurant called 'Gyeongin Restaurant', and my grandfather acquired it to open a cold noodle house. Because many customers came for rice soup, he began business by adding cold noodle to the existing menu. Menus of the time remained even in my father's generation, but as I took over the restaurant, I gradually reduced the menu because I wanted to concentrate more on the taste of cold noodle."
Over three generations, menus were reduced, but the quality of food upgraded. They use bay salt that has been matured more than three years, and only the Korean beef with higher than grade 1 (1, 1+, 1++) for noodle toppings and soup base. The ingredients cost two to three times more expensive than before but this does not mean a rise in the price. Also, the quality of ingredients changed, but the recipe is still the same as 70 years ago. Gyeongin Noodle House is keeping the site and taste, but the public awareness to Pyeongyang Cold Buckwheat Noodle changed a lot over time, of course, in a positive way.
"Even during my father's time, most people preferred Hamheung Cold Buckwheat Noodles. Sometimes we had customers who were unfamiliar with the clean taste of Pyeongyang Cold Buckwheat Noodle and complained about the soup base. It has been not long since Pyeongyang Cold Buckwheat Noodle gained popularity thanks to gourmets who introduced it on TV program. Now even those who have never tasted it before enjoy its 'charming taste'.
Because of the unique clean taste of Pyeongyang Cold Buckwheat Noodle, sensitive customers respond to even the slightest changes. Even though they strive to make the same taste each day, it's not easy to maintain uniform taste. Family of Gyeongin Noodle House eat cold noodles for lunch to check the taste of the day.
"Noodle taste can vary by weather and sometimes by my daily condition. But we try to make the same taste as 70 years ago by keeping to the basics. It is our long wish and goal to serve consistent and honest cold noodles even after decades."
Address 38, 46 beon-gil, Sinpo-ro, Jung-gu, Incheon (8 minutes’ walk from Dongincheon Station)
Opening Hours 11am - 9pm (Until 3pm on Tuesday) Break Time: 3pm - 4:30pm, Weekend & National Holiday: 4pm - 5pm
Representative Menu Pyeongyang Cold Buckwheat Noodles, Pyeongyang Spicy Buckwheat Noodles, Mung Bean Pancake, etc.
#2 Since 1963, Jidonggwan(지동관)
'Jidonggwan' is a representative Chinese restaurant in Uijeongbu city that has continued by three generations of Chinese chefs in Korea. 'Jidong' was named after the wish to reunite with family of Kim Seong-jeong, the first owner who was originally from Shandong, China. Especially, Kim received the Order of National Security Merit from former President Park Jung-hee for his participation in military service during the Korean War. Afterward, people called him 'Master Sergeant Kim' and visited Jidonggwan often in reward of his participation in the war. Kim Yuk-an (60), the second owner said, "Jidonggwan settled down well thanks to citizens of Uijeongbu."
"Those who thanked my father at the time even visit today. This means that we have many middle-aged regulars. Since we run the business in the same place for a long time, we went through remodeling and changes, and a few years ago, we installed an elevator for the convenience of customers. The restaurant is two stories, and it was not easy for some people with uneasy movement to climb up and down the stairs. We thought we could make this change for elderlies who visited for a long time."
Kim Yuk-an is still in the business, but he entrusted much about the business to two sons in preparation for full inheritance of the family business. The elder Kim Ji-seong (30) is in charge of customer and staff management in the hall while the younger Kim Ji-ryang (28) is responsible for cooking and menu development. Customers who saw them from kids say that they are delighted to see the two inheriting the business. Kim Ji-seong said, "The business continued for three generations, and customers also come throughout the time", and spoke of his aspiration to maintain the reputation to reward long regulars.
"I never thought that I must continue the family business, but if I retrospect it, I felt sorry if the history of Jidonggwan vanishes inevitably. Because two of us helped father from our young ages, we are not unfamiliar with the work, but the responsibility itself is heavy on my shoulder. Recently, we were designated as a '100-year Restaurant' by the Ministry of SMEs and Startups, and I think it's worthwhile to reach 100th anniversary to deserve the title!"
Jidonggwan serves excellent general Chinese menus such as Noodles in Black Bean Paste, Spicy Noodles with Vegetables and Seafood, and Sweet and Sour Pork, but it's also fun to discover various handmade dim sum and delicacies. They are continuously offering new menus preferred by the young generation such as Adductor Muscles or Beef in Mala Sauce and Guobarou.
"We have over 50 dishes in our menu but people usually order what they are accustomed to. We try to keep the basic taste of long-run menus and also serve trendy dishes. As a result, we plan to lead pleasant changes that satisfy the family of three generations."
Address 78, 1298 beon-gil, Hoguk-ro, Uijeongbu, Gyeonggi-do (5 minutes’ walk from Uijeongbu Station)
Opening Hours Everyday 11am - 9:30pm, Break Time: 3pm - 5pm
Representative Menu Noodles Mixed with Seafood in Black Soybean Sauce, Sweet and Sour Pork, Handmade Dim Sum, etc.
#3 Since 1960, Odeng Restaurant(오뎅식당)
We cannot forget to mention about 'Sausage Stew' when it comes to gourmet restaurant in Uijeongbu. There are old restaurants that serve Sausage Stew Street near the Uijeongbu Jung-ang Station, and 'Odeng Restaurant' boasts of the longest history. How did Huh Gi-sook, the founder of the restaurant, start making sausage stew around 50 years ago? Her grandson and today's owner Kim Min-woo (37) told us the untold stories about the birth of sausage stew.
"In the beginning, she started a fish cake street vendor. One day, customers who worked at the U.S army near the vendor brought ham, sausage and bacon and asked my grandmother to make snack for their drinks. At first, she simply stir-fried whatever they brought to her, and regulars asked her to make a stew to be served with rice. So she cooked a stew by adding Kimchi and seasoning, which became the origin of today's sausage stew."
Although the restaurant specializes in sausage stew, they kept the title 'Odeng Restaurant' as their original customers used to call it during the time of street vendor. In fact, this place gained popularity when it was introduced in 'Le Grand Chef', a cartoon by Huh Young-man. Unique clean sweet taste is the sole charming point of sausage stew as described in the cartoon. Ordinary sausage stew uses ham, sausage, tofu, minced beef, glass noodles and Kimchi. On top of that, you can add toppings for your preference, and the most popular topping is 'Ramen'. The owner explained about the special secret hidden in Ramen topping.
"We made Ramen topping exclusive for Odeng Restaurant after 6 months of study. These noodles are specialized for sausage stew because collagen makes them more chewy and elastic. They don't puff up easily compared to ordinary Ramen. As for basic ingredients and side Kimchi, we prepar and mature them in a factory at Yeoju. Many regulars feel attractive to our matured Kimchi and come to dine."
They kept the old ways for sausage stew, but changed menus by reflecting trends in each time. The taste of sausage stew is especially changed by the type of topping, which made it possible to keep a long run menu enjoyed by all people regardless of age and gender. Recently, Odeng Restaurant is planning to attract more customers by opening direct stores in other regions. Of course, the owner is confident about the same taste of sausage stew whichever restaurant you visit.
"Our philosophy is consistent taste, so that we run only direct stores and we don't have any plan to start franchising. New stores have modern interior design, but because I wanted to leave vestiges of my grandmother who inherited the family business, I decorated her photos in every store. Like my grandmother, I want to tell my two sons to continue the family business."
Address 15, 1309 beon-gil, Hoguk-ro, Uijeongbu, Gyeonggi-do (2 minutes’ walk from Uijeongbu Jungang Station)
Opening Hours Everyday 8:30am - 8:30pm
Representative Menu Sausage Stew, Assorted Toppings, Ramen Topping, etc.
56년 전통 ‘지동관’
화교 요리사가 3대째 이어온 의정부 대표 중식당 ‘지동관’. 가게 이름인 지동(志東)은 본래 중국 산둥(山東) 출신이었던 1대 주인장 김성정 씨가 언젠가 고향의 가족을 만나겠다는 의지를 담아 지은 것이다.
특히 김성정 씨는 6·25전쟁 당시 참전용사로 활약하며 박정희 대통령에게 보국포장을 받기도 했다. 이후 사람들은 그를 ‘김 상사’라 불렀고, 한국을 위해 참전해줘서 고맙다며 그 보답으로 지동관을 자주 찾았다. 2대 주인장이었던 김육안(60) 씨는 “의정부 시민들 덕분에 지동관이 잘 정착할 수 있었다”고 말했다.
“당시 아버지에게 고맙다며 찾아오셨던 분들이 요즘도 방문하십니다. 그러다 보니까 중장년 단골이 많은 편이죠. 같은 자리에서 장사하면서 조금씩 리모델링도 하고 변화를 줬는데, 몇 년 전에는 손님들의 편의를 생각해 가게 내 엘리베이터를 설치했어요. 식당이 2층 구조인데 거동이 불편한 분들은 계단을 오르내리기가 쉽지 않잖아요. 그동안 발걸음해주신 어르신들이 불편 없이 다니시게끔 배려한 거죠.”
김육안 씨가 가게 일에서 아예 손을 뗀 건 아니지만, 장차 온전히 가업을 물려주기 위해 상당 부분을 두 아들에게 맡기고 있다. 첫째 김지성(30) 씨는 홀에서 고객 및 직원 관리와 경영을, 둘째 김지량(28) 씨는 주방에서 요리와 메뉴 개발 등을 담당한다. 형제가 꼬마였을 때부터 찾아온 손님들은 대를 잇는 이들의 모습에 흐뭇하기만 하다. 김지성 씨는 “우리도 3대째이지만, 손님들도 3대에 걸쳐 오신다”며 오랜 단골들을 위해 가게의 명맥을 계속 이어나가리라 포부를 다졌다.
“꼭 가업을 이어야 한다고 다짐했던 건 아닌데, 생각해보니 이대로 지동관 역사가 사라지는 건 너무 아깝더라고요. 동생이나 저나 어린 시절부터 아버지를 도왔기 때문에 일은 낯설지 않지만, 책임감이 더해지니 어깨가 무거워요. 최근에 중소벤처기업부에서 ‘백년가게’로 선정했는데, 그 타이틀에 걸맞게 100년을 채우면 참 멋지지 않을까요?”
지동관은 자장면, 짬뽕, 탕수육 등 일반 중식 메뉴들도 훌륭하지만, 다양한 수제 딤섬과 요리를 맛보는 즐거움도 쏠쏠하다. 마라관자·소고기, 꿔바로우 등 최근 젊은 층이 선호하는 메뉴들도 꾸준히 연구해 선보이고 있다.
“저희 차림표에 적힌 메뉴만 50가지가 넘는데 손님들이 주문하는 건 한정적이에요. 장수 메뉴들의 경우 기본적인 맛을 고수하되, 트렌드를 반영한 요리들도 내놓으려고 해요. 그렇게 3대가 함께 와도 모두 만족할 수 있도록 기분 좋은 변화를 이끌어갈 계획입니다.”
지하철 1호선 의정부역 5번 출구 도보 5분 거리
주소 경기도 의정부시 호국로1298번길 78
영업시간 매일 11:00~21:30
브레이크타임 15:00~17:00
대표메뉴 삼선자장면, 탕수육, 수제 딤섬 등
※본 기획 취재는 (사)한국잡지협회의 지원을 받아 작성되었습니다.