중소벤처기업부(이하 중기부)는 장수 소상공인성공모형(모델) 확산을 위한 백년가게 104개사와 백년소공인 67개사를 선정했다고 지난 10일 밝혔다.
업종별로 보면 백년가게는 음식점 73개, 도소매 17개, 서비스 14개사가 선정됐고, 백년소공인에는 기계·금속 17개, 식료품 13개, 의류업 8개, 인쇄 3개, 기타 26개사가 포함된다. 올해 선정업체를 포함해 전국의 백년가게는 1262개사, 백년소공인은 807개사로 늘었다.
중기부는 “백년가게와 백년소공인은 업력, 경영철학, 제품·서비스뿐만 아니라 가업 승계, 사회공헌 등 다양한 부문을 종합적으로 평가해 선정한다”라고 설명했다.
중기부의 백년가게 육성사업은 업력이 30년 이상 된 소상공인 및 소·중기업을 대상으로 하며, 100년 이상 존속·성장할 수 있도록 육성하고 성공 모델을 확산하기 위한 사업이다. 백년소공인은 한 분야에서 15년 이상 경영을 하고 있는 우수 소공인을 대상으로 한다.
백년가게와 백년소공인으로 선정되면 현판과 성장 스토리가 담긴 이야기판(스토리보드)을 지원받고, 온라인 판로 및 시설 개선 등 성장지원사업을 신청할 수 있다. 온라인 판로 지원사업을 통해 입점 지원, 실시간 방송판매(라이브커머스) 등 온라인 진출 관련 기초교육부터 입점판매 전반에 대한 전문가 지원을 받을 수 있다.
올해부터는 지속 가능한 백년가게·백년소공인 혁신 성장을 지원하기 위해‘ 선도형(재지정)’을 신설해 지원금액을 상향했고, 지능형(스마트)오더·디지털맞춤형광고(사이니지) 등 지능형(스마트)기술 도입과 가맹점화(프랜차이즈화) 지원 등 지원 내용도 확대했다.
이번에 선정된 백년가게는 역사가 살아 숨 쉬고, 과거와 현재를 잇는 지역 대표 명소가 전국 대표 명소로 거듭날 것으로 기대된다.
먼저 강원 춘천시에 소재한 ’이디오피아 집(벳)‘은 1976년 4월에 창업해약 반세기 가까이 영업을 이어가고 있다. 2대에서 3대째 가업 승계를 앞둔 만큼 춘천을 대표하는 카페로 통한다. 매년 10월 커피축제행사를 통해 수익금 전액을 에티오피아에 기부하고 있다.
경기 광주시에 있는 ’용마루‘는 3대째 가업 승계를 거쳐 남한산성에서 운영 중인 닭요리 전문점으로, 오랜 전통기술을 이어받아 보리쌀을 이용해 직접 담근 된장과 고추장이 별미이다. 특히 용마루백숙 밀키트를 제품화해 전국 어디서나 노포의 대를 이은 진정한 손맛을 느낄 수 있다.
경남 남해군에 있는 ’재두식당‘은 56년의 업력을 가지고 있다. 업체만의 노하우가 담긴 조리 방법으로 냄새가 나지 않는 멸치쌈밥의 멸치찌개가 별미이며, 직접 개발한 시금치 분말 가루로 시금치밥을 지어 제공하고 있다.
이번에 선정된 백년가게 중 서울에 소재한 음식점은 7곳이다. 서울 강남구의 ‘미로정’은 업력 25년의 부대찌개 전문점으로 어머니가 창업해 아들이 물려받아 2대째 업을 이어가고 있다. 한우 뼈로 우려낸 국물과 남해안 다시마와 야채로 만들어낸 송탄식 부대찌개에 쑥갓 등을 가미한 파주·문산식으로 맛을 차별화했다.
서울 강남구에 있는 ‘베이징덕’은 업력 21년의 중식집이다. 북경오리구이가 생소하던 시절 국내에 선도적으로 소개했다는 자부심을 이어가고 있는 가게다. 서울 관악구의 ‘오첨지’는 지난 30여 년간 오삼불고기를 비롯한 오징어 요리에만 집중해 왔다. 현재 딸이 물려받아 2대째 어머니의 비법과 정성을 이어가고 있다.
또한, 서울 광진구의 ‘능동아구탕’(업력 37년), 서울 송파구의 ‘송가네 감자탕’(업력 20년), 서울 양천구의 ‘홍농숯불갈비’(업력 29년), 서울 종로구의 ‘용금옥’(업력 39년)이 이번에 백년가게로 선정됐다.
이번 중기부가 선정한 백년가게에는 본지가 한국잡지협회 지원을 받아 제작한 시리즈 '고고가게' 기획 기사에서 소개된 ‘지동관’, ‘사리원면옥’, ‘오뎅식당’ 등 노포들이 다수 포함돼 눈길을 끈다.
※ 본 기획 취재는 (사)한국잡지협회의 지원을 받아 작성되었습니다. 그동안 '브라보 마이 라이프' 매거진과 온라인 기사를 통해 만났던 '고고가게' 시리즈를 해외 독자 분들을 위해 영문 버전으로도 준비했습니다.
‘Gogo' has several meanings such as old, elegant and outstanding. Let's take a visit to a famous restaurant that perfectly fits this expression, 'Gogo Eateroes'. It's easy to select and find just near the subway, let's shout 'go-go'.
●Daejeon Story●
#1 Since 1952, Sariwon Noodle Houset(사리원면옥)
There are Pyeongyang Cold Buckwheat Noodle establishments in each region, but 'Sariwon Noodle House' would be the first that comes to your mind when you talk about 'Pyeongyang Cold Buckwheat Noodle' in Daejeon. In 1952, family of the late Kim Bong-deuk from Sariwon, Hwanghae-do settled in Daejeon right after the Korean War and sold Northern-style cold buckwheat noodles. Sariwon Noodle House is well known for Pyeongyang Cold Buckwheat Noodle as well as the first restaurant permitted as a general restaurant in Daejeon Metropolitan City. Today, the son of the founder, Kim Gyung-jun (64), and his wife Song Myung-hee (64) are running the business. Also, their two sons, Kim Gi-nam (39) and Kim Gi-seok (37) are diligently learning to take the business for fourth generation.
Owner Song Myung-hee said, "Because noodles are made of buckwheat flour and are digested easily, we made bulgogi to go along", and added, "In winter, less customers came for cold noodles, so we served Short Rib Soup, which has become famous among customers." When mother began to talk, her elder son, Gi-nam added explanation of the menus with confidence.
"Cold noodles are our main menu, but we also put hard effort into bulgogi by making seasoning with fresh fruits and vegetables. Short Rib Soup was targeted for winter, but since people spread the word that we put plenty amount of meat, it has become an all-season menu. The most unique menu that differentiates us from other Pyeongyang Cold Buckwheat Noodle restaurants would be 'Beef Kimchi Bibim'. Most restaurants that make broth from shank or brisket would have menus using meat that has been used to make broth. This is sure evidence of making broth in the restaurant. To this end, we have introduced Beef Kimchi Bibim."
Gi-nam pointed out 'memory' as the secret of long-run at Sariwon Noodle House. This is because there are vestiges of long regulars who have come even before he can remember. This is the reason why the family of Sariwon Noodle House is dedicated to pass down the business.
"Around half of our customers come outside Daejeon. Instead of simply exploring good restaurants, they come back again for the memory after moving because of marriage or job. We rebuilt today's restaurant around 10 years ago, and some of them say that they miss the past. But then, when they taste our cold noodles, they are satisfied saying, 'It tastes the same.' (Laughs.) We hope to celebrate the 100th anniversary by maintaining this taste."
Address 62, Junggyo-ro, Jung-gu, Daejeon (5 minutes’ walk from Jungangro Station in Daejeon).
Opening Hours 11am - 10pm
Representative Menu Pyeongyang Cold Buckwheat Noodles, Short Rib Soup, Bulgogi
#2 Since 1977, Daejeon Galbi House (대전갈비집)
Pork Ribs, one of the most popular dining menus of families, were livelihood of Lee Jeom-sun (63), the owner of 'Daejeon Galbi House'. The restaurant that began with two briquette stoves in a small space to raise three siblings 40 years ago, has reached today's size with over 200 seats. The owner may be astonished at the changes, but she feels that nothing much has changed, and doesn't feel the change of time. This may be evidence that she lived an extremely busy life and kept to the original intention.
"I didn't start because I was confident in pork ribs. At first, I marinated in my own way, and when a customer said it's too salty, I put less salt, and when a customer said it's too sweet, I put less sugar. That way, I adjusted the taste. Today's recipe was completed by learning from customers over the decades. But in return, I have a belief of using only the honest and good ingredients."
Pork Ribs were made based on the appetite of many customers, but some may feel unfamiliar with the appearance. Usually, pork ribs are dark brown in color, but here, the color of pork ribs is close to fresh meat. You may think it tastes dull and insipid, but she confidently suggests that you 'try first'.
"Because our meat looks bland in the appearance, some may be doubtful about the taste. But it seems that their thought changes after tasting one bite. (Laughs.) People like the clean taste of fresh meat and the characteristic salty and sweet tastes of pork ribs at the same time. Most pork ribs seasonings in the market have artificial coloring. Also, they try to hide the bad quality meat by using dark color. We never use artificial coloring in the seasoning, and choose fresh and high quality meat each day, and directly trim in the restaurant. Honesty is our loyalty and promise to customers."
The owner emphasizes trust in gratitude toward the customers who helped maintaining livelihood during the hard times. Inexpensive prices compared to the quality and efforts also came from this intention.
"Husband passed away when the eldest was in the middle school. We still have customers who came during the difficult times to help us. My three children grew up well and became a Korean medicine doctor, a doctor and a prosecutor, and I think they could grow up so well not because of my own efforts, but also because of the help of customers who have visited at Daejeon Galbi House. So I can't raise prices and use cheap ingredients. I'd like to greet my customers with good short ribs as long as my health allows to repay their kindness."
Address 419-8, Daejeoncheonseoro-ro, Jung-gu, Daejeon (9 minutes’ walk from Jungangro Station in Daejeon)
Opening Hours 11am - 10:30pm
Representative Menu Pork Ribs, Soybean Sprout Stone Pot with Rice
#3 Since 1983, Yeongdong Restaurant (영동식당)
In the Special Food Street between Gyebaek-ro and Gyeryong-ro, also called 'Food Street' near the Seodaejeonnegeori (Jct.) Station, there are restaurants standing in a row and boasting of their long tradition and good taste. Above all, 'Yeongdong Restaurant' loved for healthy menus including Goat Stew and Rabbit Soup, is even more reliable with titles such as 'exemplary restaurant' and 'third generation & 30-year tradition business' certified by the Daejeon Metropolitan City. Because the restaurant is located inside a narrow alley instead of the main street with a series of restaurants, customers are mainly regulars instead of casual customers. Although it looks familiar and quiet, customers coming from word-of-mouth often line up in the alley. Kim Dae-heum (56) who's responsible for the taste of Yeongdong Restaurant after inheriting the business from his mother Jeong Won-ja (77), always feels sorry for long waiting customers. For this reason, he refuses the proposals from TV food shows.
"If we are introduced on TV, people will come from all over the place and this will cause inconvenience to regulars. We have many who drink over braised spicy chicken, and they will feel pressured to leave, and I don't feel comfortable to see customers wait outside for a long time. Instead of introducing on TV to draw people, I feel most thankful and pleasant when people spread the word after dining here."
Some regulars bring people to offer braised spicy chicken. Confidence in recommending a restaurant to others would be possible because the taste and service are satisfactory at all times. The owner also regards unchanging taste and friendly response as the secret of the restaurant's long-run.
"As for franchises, we expect uniform taste and service, but if they don't keep to the basics, they will close down soon. It's no different for us even though we are a small business. I believe, keeping the old taste and greeting customers are my duties. No matter how old and famous we are, we should always keep to the basics and careful, because it takes only seconds for customers to turn away."
Braised spicy chicken of Yeongdong Restaurant is inexpensive for the generous amount. And this is accompanied by various side dishes such as seasonal vegetables and Kimchi. The restaurant went through financial difficulties a few years ago when prices of potatoes soared, which is one of the main ingredients in braised spicy chicken. But they never changed the price.
"At the time, we were on the verge of getting into debts. We had a business with almost no revenues. But no one lowers the price when prices of ingredients fall. So we shouldn't raise the price when ingredients are expensive. Some restaurants reduce the amount or use less ingredients, but this can change the taste. In the ups and downs of the market, we will keep the unchanging taste with perseverance that kept us so far."
Address 27-9, 874 beon-gil, Gyeryong-ro, Jung-gu, Daejeon (4 minutes’ walk from Seodaejeonnegeori Station)
Opening Hours 11am - 10pm
Representative Menu Braised Spicy Chicken, Goat Stew, Rabbit Soup
67년 전통 ‘사리원면옥’
지역마다 평양냉면 노포들이 있지만, 대전에서 ‘평양냉면’ 하면 첫손가락으로 꼽히는 곳이 바로 ‘사리원면옥’이다. 1952년, 황해도 사리원 태생인 故김봉득 일가가 6·25전쟁 직후 대전에 내려와 자리를 잡으며 이북식 냉면을 팔기 시작한 것이 지금에 이르렀다. 사리원면옥은 평양냉면으로는 물론이고, 대전광역시 일반음식점 허가 제1호 식당으로도 그 명성이 자자하다. 현재는 창업주의 손자인 김형준(64), 손자며느리 송명희(64) 내외가 가게를 지키고 있다. 또 부부의 두 아들인 김기남(39)·김기석(37) 씨도 4대째 가업을 물려받기 위해 부지런히 일을 손에 익혀가는 중이다.
주인장 송명희 씨는 “아무래도 냉면은 분식이라 쉽게 배가 꺼져 든든하게 곁들일 수 있는 불고기를 고안하게 된 것”이라며 “동절기엔 냉면이 덜 나가 갈비탕을 내놓기 시작했는데, 손님들 반응이 아주 좋다”고 말했다. 어머니가 운을 떼자 큰아들 기남 씨도 자신감 넘치는 목소리로 음식 설명을 거들었다.
“냉면이 주력 메뉴이지만, 불고기도 신선한 과일과 야채로 양념을 만드는 등 신경을 많이 씁니다. 갈비탕은 겨울 메뉴 타깃으로 내놨는데 고기 양이 많다고 입소문이 나서 이제는 사시사철 사랑받는 메뉴가 됐죠. 다른 평양냉면집과 차별화된 건 아무래도 ‘소고기김치비빔’이 아닐까 해요. 대개 가게에서 직접 사태나 양지로 육수를 뽑는 냉면집은 사용하고 남은 고기를 활용한 메뉴를 내놓곤 하거든요. 이곳에서 손수 만들었다는 일종의 증거인 셈이죠. 저희는 그 의미로 소고기김치비빔을 선보이고 있습니다.”
기남 씨는 사리원면옥의 장수비결로 ‘추억’을 꼽았다. 그가 기억하는 가게의 세월보다 오랜 단골들의 흔적이 더 깊이 스며 있기 때문이다. 이는 사리원면옥 식구들이 대를 물려 가게를 지키는 이유와도 같다.
“대전 외 지역에서 오는 손님들이 절반은 되더라고요. 단순히 맛집 탐방하러 온다기보다는, 원래 이쪽에 살다 결혼이나 직장 때문에 터를 옮겼던 분들이 옛날 생각 하면서 찾아오곤 하죠. 10년 전쯤에 건물이 너무 낡아 새로 지은 게 지금 모습인데, 예전 분위기가 그립다고 아쉬워하는 단골들도 계셔요. 그러다가도 냉면 한번 드시고는 ‘맛은 그대로네’ 하며 흡족해하십니다.(웃음) 현재의 맛을 잘 유지해, 앞으로의 100년을 맞이하는 게 저희의 바람입니다.”
대전1호선 중앙로역 3번 출구 도보 5분
주소 대전시 중구 중교로 62
영업시간 11:00~22:00
대표메뉴 평양냉면, 갈비탕, 불고기
※본 기획 취재는 (사)한국잡지협회의 지원을 받아 작성되었습니다.